Prominska vina su najbolja!

Živko Tarle iz Velušića u kategoriji najboljih mladih crnih, te Ivica Džapo iz Oklaja u kategoriji najboljih bijelih vina, pobjednici su drniškog ‘Martinja 2013.’.

Odlučio je tako žiri u sastavu: Stipe Ivić iz Instituta za jadranske kulture, Mandica Erceg iz Vinoploda Šibenik, Marko Dobrić iz Poljoprivredno savjetodavne službe u Šibeniku, Marina i Željko Pavlović iz Badelove Vinarije u Benkovcu, predsjednik žirija bio je Mario Tomić rukovoditelj Poljoprivredno savjetodavne službe Šibensko kninske županije a koji je za ovogodišnja vina kazao:
– “Ako ćemo vina uspoređivati sa onima od prošle godine malo su lošija, što je razumljivo jer vremenske prilike nisu bile naklonjene vinarima. Bilo je puno kišnih razdoblja zbog čega grožđe nije napravilo ono što mi od njega očekujemo već je napravilo ono što je moglo u takvim okolnostima. To znači nije se nakupilo dovoljno šećera, a ukupne vinske kiseline ostale su previsoke. Vinari će ove godine trebati malo više umijeća da bi ta vina u konačnici bila pitka, da nemaju veliku kiselinu koja ih čini disharmoničnima jer će ostavljati gorčinu u grlu”, kazao je Tomić.

Nagrađeni na Martinju u Drnišu

Za ocjenjivanje prijavljeno je bilo šesnaest bijelih i isto toliko crnih vina.

Živko Tarle – najbolje crno vino:
– “Klima nije pogodovala, imao sam velike probleme pri cvjetanju grožđa, kad se trebalo oprašiti bilo je puno kiše, pa grozd nije bio pun. Urod je bio manji nego prošle godine. Ja imam navodnjavanje pa sam ipak dobio nekakvu kvalitetu. U odnosu na lani trgali smo mjesec dana kasnije. Gradacija je bila 25.0 a prošle godine 23.0. Realna kvaliteta vina je tek nakon polovice ožujka, pred blagdan Uskrsa. Nakon što prođu tri bure. Meni je ovo drugi put da sam pobijedio na Martinju i zadovoljan sam. Mikrolokacija je jako važna u cijeloj priči a moj se vinograd nalazi pod Prominom na odličnom mjestu. Imam lasin, merlot, debit, plavinu i maraštinu, sveukupno oko 4 tisuće loza”, kazao je Živko Tarle kojemu je ovo bio drugi put da je pobijedio sa crnim vinom.

U kategoriji crnih drugo mjesto osvojio je Mladen Ponoš iz Kričaka a treće Mile Maleš iz Mirlović Zagore.

U bijelim vinima Prominjanima ove godine nije bilo premca, drugo mjesto osvojio je Marko Džapo a treće Ivan Džapo. Svi iz Oklaja.

Ivica Džapo gotovo svake godine pokupi neku od nagrada na drniškom Martinju:
– “Postala su prepoznatljiva pa i podržana od žirija koji je i ove godine ocijenilo da ima mogućnost razviti se u dobro vino. Moja obitelj dugo se bavi vinogradarstvom i podrumarstvom a zadnjih petnaestak godina ja sam, usudim se reći, nekakav tehnolog u podrumu. Mislim da je spoj iskustva i tradicije rezultat uspjeha, te primjena novih tehnologija koje su danas neophodne kako bi mogli dobiti vino kakvo tržište traži”, kazao nam je Ivica Džapo.

Prema propozicijama natjecati su se mogli samo proizvođači upisani u upisnik poljoprivrednih proizvođača, a maksimalno su mogli prijaviti po jedno crno i jedno bijelo vino.

Jubilarno drniško Martinje otvorio je gradonačelnik Drniša Josip Begonja sve skupa blagoslovio je drniški župnik fra Petar Klarić.

Zvonimiru Marinu i Mati Zlatoperu uručena su priznanja kao zaslužnim pojedincima koji su doprinijeli da se pučka veselica u Drnišu održi proteklih deset godina.

Za zabavu su zaslužni bili sastav ‘Babalubam’ i Etno udruga Petrovo polje iz Gradca. Uz kotizaciju od 30 kuna, posjetitelji su dobili suvenir/čašu za uspomenu, večeru i neograničenu degustaciju mladih vina. 

Događaj su organizirali Pučko otvoreno učilište Drniš i Savjetodavno poljoprivredna služba.

 

Odgovori