Uz svetu godinu u drniškoj župi otvorena kapelica Božjeg milosrđa

Foto: Radio Drniš

Jučer na svetkovinu Bezgrješnoga začeća, u Katoličkoj je crkvi počela jubilarna godina Božjeg milosrđa. Pred desecima tisuća vjernika u Vatikanu papa Franjo otvorio je Sveta vrata na bazilici svetog Petra. Zazidana teška brončana vrata otvorio je trima udarcima čekićem i na latinskom izgovorio „Otvorite mi vrata pravednosti”. Time je hodočasnicima, grešnicima, simbolično otvorio vrata iskupljenja. Papa Franjo je prvi prošao kroz Sveta vrata, a slijedio ga je papa u mirovini Benedikt Šesnaesti, u jednom od svojih rijetkih pojavljivanja u javnosti. To je prvi put u povijesti da su dvojica papa pokrenula Svetu godinu.

Godina Božjeg milosrđa u drniškoj župi Gospe od Ružarija otvorena je jučer popodne što je uređena u sklopu župne kuće. Kapelicu je blagoslovio u nazočnosti brojnih vjernika, župnik fra Petar Klarić koji je potom predvodio i svetu misu u koncelebraciji sa još četvoricom svećenika. Sliku Božjeg milosrđa naslikala je i župi darovala drniška slikarica Silvija Sunara. U kapelici će se svaki dan u 15 sati moliti krunica Božjem milosrđu , a bit će cjelodnevno otvorena za vjernike. Povremeno u njoj će se održavati i mise .

Ovo je 29. sveta godina u Katoličkoj Crkvi otkako je ta tradicija počela prije više od 700 godina. Svete godine obično se proglašavaju svakih 25 godina, osim ako Papa ne odluči drugačije kako bi posebno skrenuo pažnju na jednu temu. Posljednju je proglasio Ivan Pavao II. 2000. povodom Velikog jubileja i iduća je trebala biti 2025. Papa Franjo, međutim, odlučio se za izvanrednu svetu godinu kako bi je posvetio milosti, solidarnosti, nadi i pravdi u svijetu.

Godina milosrđa počela je 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Marijina i na pedesetu godišnjicu Drugog vatikanskog koncila, trajat će do 20. studenoga iduće godine.

Foto: Radio Drniš

 

Odgovori