Unatoč podmetnutom požaru HGSS iz jame na Miljevcima spasio sveukupno 23 psa!

Zbog nehumanog ponašanja prema životinjama te zbog zagađivanja kraških jama klaoničkim otpadom oči hrvatske javnosti ponovno su usmjerene na drniški kraj. Gotovo sve medijske kuće prenijele su vijest o tome kako je pripadnike HGSS-a, nakon što su u nedjelju iz jame na Miljevcima spasili 15 malih psića, u nastavku akcije spašavanja pet preostalih veliki pasa tijekom utorka dočekala vatra i još tri nova psa. Zahvaljujući velikom trudu sve životinje su ugledale svjetlo dana, a eventualna sanacija jame prepune klaoničkog otpada ostaje zadatak nadležnih institucija i službi. Sveukupno su iz jame spašena 23 psa. Osim nečovječnog ponašanja prema životinjama valja naglasiti nesavjesne osobe koje u jame bacaju otpad a koji ukoliko kroz kraško tlo dospije do izvora pitke vode, što nije isključeno, stvorit će nesagledive posljedice. Evo kako su događaj opisali članovi GSS-a na svojim službenim stranicama:

“U utorak, 18. siječnja nastavljeno je izvlačenje pasa iz jame u Lokvicama. Dolaskom na otvor jame gorske spašavatelje je iznenadio gusti dim koji je sukljao iz jame i lavež pasa koje su spašavatelji čineći u nedjelju pregradu da ih odvoje od dubljih dijelova jame zatvorili u vatrenu klopku. DVD-u Drniš koji su došli na jamu u namjeri pomoći spašavateljima u čišćenju opreme brzo su se pridružila navalna kola JVP Drniš. Prvi pokušaj gašenja nije uspio jer se mala količina vode u vozilima nije mogla usmjeriti za izvor požara. Spašavatelji su u nekoliko minuta prošli ubrzani tečaj uporabe izolacijskih aparata i uskoro se po užetu spustili sa vatrogasnim crijevom u samo žarište i ugasili ga za nekoliko minuta preciznim usmjeravanjem vode.

Psi su u paničnom strahu od vatre zubima potrgali metalnu 6mm debelu armaturnu ogradu, te kopajući u dubinu klaoničkog otpada probili pregradu koju su dva dana ranije načinili spašavatelji. Šestoro spašavatelja je pod stručnim vodstvom veterinara, člana HGSS iz Zagreba dr.sci. Dinka Novosela potom ušlo u dublje prostore jame te malo po malo stiskanjem mrežama i granama okružili i anestezirali jednog po jednog psa koji su potom izvučeni na površinu. Uslijedilo je novo iznenađenje. U jamu su pronađena nova tri psa. Kad su svi psi izvađeni jasno se na njima vidjelo da su novi psi čistoga krzna. Iz jame je tako ukupno izvađeno 8 odraslih pasa od kojih su većina ženke.

Netko je vidio nedjeljni prilog o aktivnosti HGSS-a na izvlačenju ubačenih životinja iz jame i pokazao što misli o tome bacivši u jamu nova tri psa te podmetnuo požar koji je trebao onemogućiti gorske spašavatelje u najavljenoj akciji.

Deset metara ispod ulaza u ovu jamu započinje vrh brijega načinjenog od tona klaoničkog otpada. Vidljiva je površina od 60 metara kvadratnih, a o debljini se može samo nagađati. Otpad u sebi krije metalne oštre predmete, možda bačena minsko eksplozivna sredstva iz Domovinskog rata, ali i bilijune opasnih bakterija koje nastaju njegovim truljenjem. Klaonički otpad je privukao da uđu ili je omogućio preživljavanje u jamu ubačenih domaćih pasa koji su se u jami još i razmnožili.

Grad Drniš će platiti zbrinjavanje pasa i ako se zna da račun za zbrinjavanje jednog psa iznosi 2.750,00 kuna lako je zaključiti o kolikom se iznosu radi. Gorski spašavatelji su došli iz Šibenika, Drniša, Zagreba, utrošili materijalna sredstva, litre goriva i svoje vrijeme za ovu akciju. Po njenom završetku Grad Drniš će morati sanirati jamu i s obzirom da će trebati što više zapriječiti vodi da ulazi u jamu vrlo vjerojatno je da će se jama trebati zatrpati sa zemljom ili nekim drugim materijalom što znači plaćanje stotina kamiona i njihova utovara ili istovara. Hrvatska će izgubiti jednu jamu, odnosno špilju. U Hrvatskim špiljama žive stotine vrsta životinja kojih nema nigdje u svijetu, a svake godine pronalazi se desetak novih svojti.

Ako bakterije unatoč sanaciji nošene vodom ipak prođu kroz pukotine u stijenama do izvora iz kojih se napajamo vodom oni bi mogli biti proglašeni bakteriološki neispravnim i tada će zajednica morati kopati kilometre novih kanala, polagati cijevi i graditi novi sustav pumpi za napajanje čime će se trošak popeti na desetke milijuna kuna.

U jami se nalazilo 23 psa. Za većinu od njih neće se naći udomitelji i nakon tisuća utrošenih kuna sukladno važećim pravnim propisima biti će uspavani. Gorski spašavatelji ulaskom u ovu jamu riskiraju svoje zdravlje i život, a svjesni su činjenice da će većini pasa skratiti život.

Nakon svega treba se vratiti na početak i uzrok cijele ove priče, a to je otpad kojeg da kojim slučajem nema, priče ne bi ni bilo. Neka se ova priča shvati kao apel stanovništvu da se prekine sa ovakvim navikama i da se pronađu i izdvoje oni koji se ne drže važećih zakonskih propisa, dovode u opasnost zdravlje građana, te nanosi nenadoknadiva materijalna šteta zajednici”, istaknuo je tako pročelnik HGSS-a stanice Šibenik Teo Barišić u priči objavljenoj na stranici www.gss.hr

Psi su trenutno smješteni u azilu za pse tvrtke As Eko. Svi koji ih žele udomiti mogu se javiti na broj telefona 335-441.

gass_miljevci_1

gss_milljevci_2

gss_miljevci_3

gss_miljevci_4

Odgovori