Ajmo reć – Attila Mesarić

Ove srijede gost nam je Attila Mesarić nagrađivani pijanist,sa zvanjem akademskog glazbenika , profesora klavira. Osječanin koji je zbog ljubavi prema jednoj Drnišanki, doselio se i zasnovao obitelj u našem gradu, a glavna mu je zanimacija, dakako, glazba. Profesor je klavira na kninskom odjeljenju drniške glazbene škole Krste Odaka, te vanjski suradnik na splitskoj Glazbenoj akademiji gdje prati saksofone i klarinete.

U studiju Radio Drniša

Prvi dojam koji ostavlja je ovaj mladi pijanist je – veseo i duhovit .A kaže tek nakon godinu dana života u Drnišu shvatio je zašto Dalmatinci kad dođu u Slavniju pitaju “Kako vi možete ovdje živit?”.Naime ,otkrio je planinarenjem čari brdsko-planinskog područja i blizine mora.
Odrastao je u obitelji umjetnika (slikara) zaljubljenika u glazbu. Klavir najprijeuči u klasi prof. Damira Šenka u osječkoj glazbenoj školi gdje je pet godina radio prije dolaska u Drniš , a potom na studiju kod glasovitog pijaniste i glasovirskog pedagoga, prof. Vladimira Krpana. Atilla(po majci Mađar otud ime) je najuspješniji učenik u povijesti osječke glazbene škole po broju osvojenih nagrada. Već sa 15 godina osvojio je 11 nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, od toga čak 7 prvih.Nastupao je diljem Hrvatske, u inozemstvu je svirao u Rusiji , Mađarskoj, Slovačkoj….
„Za moj uspjeh najviše zasluga ima moja mama i prof. Šenk,koji su prepoznali moj talent, vjerovali u mene i gurali me naprijed. Svake dvije godine odlazio sam na natjecanje do Akademije, a potom sam prestao”,kako je u razgovoru za naš radio kazao:
{play}audio/atila_mesaric_1.mp3{/play}
Kad je riječ o razbijanju stereotipova o klasičnoj glazbi kaže:
{play}audio/atila_mesaric_2.mp3{/play}
Dodaje kako je klavir onako svim srcem prigrlio tek od treće godine Akademije,a san o novom klaviru ostvario sa prvim zaposlenjem u Osijeku kada ga je kupio na kredit na pet godina uz ratu kao za dobar auto. Klavir je zasad još uvijek u Osijeku (u Drnišu posjeduje električni),u Drnišu pak najprije je morao ulagati u vozački ispit.

Podučavanje mu je na prvom mjestu , no ne odustaje od koncertnih nastupa .Dva cjelovečernja koncerta imao je ovoga ljeta na Korčuli.Kaže,od klasične glazbe moglo bi se dobro živjeti kad bi imao 60-tak koncerata godišnje i vjeruje da će koncertne publike uvijekbiti.
U Drnišu se ugodno iznenadio kad je otkrio koliko često ima koncerata klasične glazbe , čak više nego u Osijeku. Nada se samo da će i u drniškoj školi biti više učenika , ove godine u Drnišu i Kninu bilo ih je „na knap”. Drniš mu je super i tu će najvjerojatnije ostat živjeti , jedino će što se tiče posla malo „šarat dok se negdje ne nađe u potpunosti”. Možemo li ga uskoro za klavirom čuti na nekom drniškom koncertu Attila Mesarić je rekao:
{play}audio/atila_mesaric_3.mp3{/play}

 

Odgovori