U Gradskom muzeju Drniš predstavljena izložba “Ranjena Hrvatska”

Foto: Darija Matić

“Ranjena Hrvatska” simboličan je naziv izložbe kojom je u Gradskom muzeju Drniš prikazana grafičko-pjesnička mapa “Hrvatska 1991.”.
Ova mapa otisnuta je u svega 49 primjeraka, a obiluje pjesmama i grafikama priznatih domaćih i stranih pjesnika i likovnih umjetnika poput Slavka Mihalića, Tonka Maroevića, Bonaventure Dude, Jacquesa Le Goffa, Pascala Brucknera, Nevenke Arbanas, Vasilija Josipa Jordana i drugih. Uvid u ovo kulturno bogatstvo fundusa drniškog muzeja imali su prilike vidjeti svi koji su to željeli.
Događanje je u prostoru muzeja otvorio ravnatelj Joško Zaninović, a prvotnu namjeru izložbe pojasnila nam je kustosica muzeja Antonia Tomić, koja je istakla da je ovo vrijedno umjetničko djelo nastalo u jeku Domovinskog rata kad su se kulturne snage Hrvatske okupile da pošalju svijetu poruku o stradanjima kroz koje prolazi naša domovina, ne bi li na taj način dozvali u pomoć strane zemlje kako bi rat što prije prestao.
U tome i jest najveća vrijednost ove zbirke, ističe, jer pokazuje koliko su i umjetnici bili osjetljivi na ova potresna događanja i osjećali svojim zadatkom na ovaj način pozvati upomoć. No, uz to što je svojevrstan vapaj za prekidanjem rata, kaže kustosica Tomić, ona je i od iznimne umjetničke vrijednosti.
Grafičko-pjesnička mapa sadrži 21 brošuru od kojih svaka objedinjuje dvije grafike i pjesmu, a želja za pomoći Hrvatskoj na jednoj od grafika svake brošure izrečena je trima svjetskim jezicima – engleskim, njemačkim i francuskim.
Ovo vrijedno i kvalitetno umjetničko djelo prožeto iskrenom suosjećajnošću našlo se u bogatom muzejskom fundusu Gradskog muzeja Drniš, otkriva nam Antonia Tomić, tako da je mapu donirao bivši ministar kulture Božo Biškupić te se stoga pokazala idealnom za izlaganje povodom obljetnice “Oluje”. Ovo je jedan od načina zahvale bivšem ministru na donaciji, ali ujedno i način na koji smo željeli obilježiti veliku 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije “Oluja”, zaključila je kustosica Antonia Tomić.

Foto: Darija Matić

Foto: Darija Matić

Foto: Darija Matić

Odgovori