Šišači su vješti u striži ovaca , no vuna ostaje neiskorištena

7. Državno natjecanje u striži ovaca ,što je održano ovog vikenda ,nije slučajno izabrano da bude upravo u Drnišu i ovoj Županiji. Precjenjuje se da na području Šibensko-kninske županije je oko 1100 uzgajivača, a upravo ih je najviše na drniškom prostoru gdje se tradicionalno ljudi bave uzgojem ovaca i koza. Udruga koja ih okuplja, Udruga proizvođača ovaca i koza ?Mrka?, bila je organizator uz Hrvatsku poljoprivrednu agencija i Hrvatski savez uzgajivača ovaca.

Foto: Nino Matić

Natjecatelji su pokazali vještinu i brzinu šišanja ovaca u dvije tehnike striže, ručnim i električnim škarama. Za ručnu strižu prijavilo se 10 šišača koji su u prvom krugu šišali po dvije ovce ,a tri najbolja u drugom krugu po tri ovce. Sa električnim škarama natjecalo se sedam šišača koji su u prvom krugu imali zadaću ošišati tri ovce, a tri najbolja u drugom po pet ovaca. Ostrigli su na ovom natjecanju ukupno 65 ovaca. Vuna koja je bila prosuta na igralištu za male sportove na Podvornici, neće tako brzo dočekati da bude iskorištena sa svrhom ,a upravo cilj ove manifestacije jest i ukazivanje na probleme koji postoje u otkupu. Na stotine tisuća tona vune završava gotovo na svim područjima naše države. Valja istaknuti da je vuna sirovina koja ne nestaje tako lako. Ne može se uništiti niti paljenjem, a za njen prirodni proces propadanja potrebno je nekoliko desetljeća. Upravo ti razlozi govore da je na stotine tisuća tona odbačene vune u Hrvatskoj postalo ekološki problem. Na problem neiskorištenosti vune i neorganiziranog otkupa u razgovoru za Radio Drniš upozorio je Danijel Mulc iz Hrvatske poljoprivredne agencije :

{play}audio/danijel_mulc.mp3{/play}

Problem neorganiziranog otkupa vune u Hrvatskoj prisutan je više od 20 godina. Razlog je taj što u Hrvatskoj interes za organizirani otkup vune ne postoji jer industrijske proizvodnje, tkanje vune gotova da nema. Nakon striženja, godišnje se u našoj županiji proizvede gotovo 100.000 kilograma vune, ističe Ivica Kosor viši savjetnik u Savjetodavno poljoprivrednoj službi:

{play}audio/ivica_kosor_1905_1.mp3{/play}

I u Gradu Drnišu koji je bio pokrovitelj ovog natjecanja očekuju da će ova manifestacija doprinijeti da se vuna vrednuje kao koristan proizvod ovčara. Gradonačelnik Josip Begonja ističe:

{play}audio/Begonja_1905.mp3{/play}

Sudionici i ovogodišnjeg natjecanja prikazali su vještinu i brzinu u šišanja ovaca. Pobjednik u disciplini striže ovaca ručnim škarama ? je naš ovčar Goran Brkić iz Gradine pokraj Tromilje, koji je pet ovaca ošišao za 8,07 minuta. Goran Brkić ima vlastito stada od 70 ovaca koje drži u Opančinama nedaleko Drniša , ovo mu je bilo prvo natjecanje. S deset godina počeo je učiti šišati ovce,od 12 godine sam šiša ovce kako su ga naučile majka i baka. U šišanju pomaže i drugim ovčarima na našem području.

U disciplini striže ovaca električnim škarama najbolji šišači dolazi iz Bjelovara, a najbolji među njima je Mihael Vuk koji pet ovaca ošišao za 7 minuta. Prvak države je bio šest puta i kaže da mu je ovo jedan od lošijih rezultata, ranije bi pet ovaca ošišao za pet minuta.

Foto: Nino Matić

Foto: Nino Matić

Foto: Nino Matić

Odgovori