Nova novčana potpora drniškom domu kulture i muzeju

Foto: arhiva

Ministarstvo kulture u od nešto više od 59 milijuna kuna namijenjenih za potpore investicijama u kulture u ovoj godini, odlučilo je milijun i 500.000 kuna usmjeriti drniškim investicijama. Pučkom otvorenom učilištu Drniš za nastavak opremanja drniškog Doma kulture dodijeljeno je 800 tisuća kuna, a 700 tisuća kuna Gradskom muzeju Drniš za radove na stalnom postavu.

Prošle godine sa 600 tisuća kuna Ministarstvo kulture sufinanciralo je nabavu stolica, svečanog zastora za pozornicu i rolo kino ekrana s motorom za drnišku polivalentnu dvoranu u sklopu Doma kulture. Nova sredstva su više nego dobrodošla, jer procjenjuje se da je još oko milijun i pol kuna potrebno za završetak uređenja i potpuno opremanje polivalentne dvorane namijenjene za kino i kazališne predstave, razne simpozije te slične događaje. Riječ je o obrtničkim radovima na dovršenju garderobe za glumce, sanitarnih čvorova i predvorja dvorane sa stubištem. Ujedno se treba nabaviti kinooprema, dovršiti klimatizacija, te urediti rampa za pristup osoba s invaliditetom i sam pristup ulazu dvorane.

Stalni postav Gradskog muzeja Drniš prostirat će se na oko 600 metara četvornih, vrijedan je oko šest milijuna kuna. Sadržavati će najvažnije eksponate vezane za prošlost drniškog kraja. A središnja će biti zbirka više od 50 radova kipara Ivana Meštrovića, što je najveća umjetnikova zbirka nakon sustava muzeja koji nose njegovo ime, i zasigurno najvrjednija zbirka na području Šibensko-kninske županije. Postavljanje Meštrovićevih eksponata ujedno je najkompleksniji  dio posla oko stalnog postava, a drniški muzealci kažu da će Meštrovićev lik i djelo predstavljati jedan potpuno novi način prezentacije muzejske građe.

Foto: arhiva

Iz Muzeja poručuju da ako ovim tempom država bude pratila radove, kroz par godina realizacija stalnoga postava bit će dovršena prema svim suvremenim muzejskim standardima. Vjeruju da kad stalni postav bude gotov naš će muzej postati jedan od glavnih razloga posjetiteljima da dođu u Drniš.

Odgovori