‘Noć muzeja’ u Ružiću i Otavicama

U petak će u Hrvatskoj biti održana još jedna ‘Noć muzeja’

Hrvatsko muzejsko društvo organizira ovu manifestaciju u Hrvatskoj od 2005. godine, kada je sudjelovalo samo šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. ona prerasta u nacionalnu manifestaciju, koju je dosad posjetilo 3.635.127 ljudi.

Tradicionalno se održava posljednjeg petka u siječnju od 18 sati do 1 sat iza ponoći, ulaz u muzeje je besplatan, a muzeji obično organiziraju i prigodne programe (otvorenja izložbi, koncerte, performanse, promocije, specijalno osmišljena vodstva, besplatno dijeljenje ili prigodnu prodaju muzejskih publikacija i suvenira.

Muzeji Ivana Meštrovića i ove godine pripremili su program u crkvici Presvetog Otkupitelja te u Otavicama u novouređenoj školi.

Crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović
Noć muzeja 2022.
28. siječnja 2022., od 12:00 – 20:00 h

Opis programa
U Noći muzeja razgledajte stalni postav Crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Nakon netom dovršene sanacije kupole kojom je onemogućeno prodiranje vlage te spriječeno propadanje kamene građe i reljefa te postavljanjem unutarnje rasvjete, crkvica je zasjala u novom ruhu.
Istovremeno, u novouređenoj osnovnoj školi u Otavicama koja je 1931. izgrađena prema Meštrovićevim nacrtima, postavljena je edukativna izložba “‘Nisu mogli naći većeg da ih proslavi’: Meštrovićev spomenik u Chicagu”. Izložba obrađuje proces nastanka Spomenika Indijancima kojeg je Ivan Meštrović izradio 1928. godine za Grant Park u Chicagu na poziv odbora Ferguson fonda i Instituta za umjetnost u Chicagu.
Napomena:
Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, uz poštivanje epidemioloških mjera: ulaz uz predočenje COVID potvrde, nošenje maske te uz ograničen broj posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u izložbenom prostoru.
U Noći muzeja iskoristite prigodu za kupnju publikacija u izdanju Muzeja Ivana Meštrovića uz popust od 50%.

Raspored događanja
Razgled stalnog postava (12:00 – 20:00 h)
Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića (1883.–1962.) te najbližih članova njegove obitelji. Meštrović je izgradio prema vlastitim nacrtima 1930. godine i tako ispunio namjeru da svojoj obitelji izgradi grobnicu, a svom rodnom kraju podari crkvicu. Nakon obavljenih konzervatorsko-restauratorskih zahvata na unutarnjoj kamenoj građi, sanacije kupole te postavljanja rasvjete u unutrašnjosti, crkvica je u 2022. godini zasjala novim sjajem.

Izložba “‘Nisu mogli naći većeg da ih proslavi’: Meštrovićev spomenik u Chicagu” (18:00 – 20:00 h)
Kulturni centar u Otavicama (nekadašnja osnovna škola)
Izložba “‘Nisu mogli naći većeg da ih proslavi’: Meštrovićev spomenik u Chicagu” obrađuje proces nastanka Spomenika Indijancima kojeg je Ivan Meštrović izradio 1928. godine za Grant Park u Chicagu na poziv odbora Ferguson fonda i Instituta za umjetnost u Chicagu. Kroz izbor povijesnih fotografija iz razdoblja nastanka spomenika, izložba prikazuje različite faze njegova stvaranja, počevši od samog natječaja, odabranih modela, produkcije, transporta, reakcije javnosti u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, do značenja koja se vezuju uz spomenik danas. Uz fotografije se prikazuje i originalni film iz vremena kojim je popraćen cijeli proces nastanka spomenika.
Autor izložbe je Anđelko Mihanović, dok grafičko oblikovanje potpisuje Josip Rajević. Izložba ostaje otvorena do 11. veljače 2022.