Izaslanstvo Ministarstva kulture posjetilo Drniš, Nečven i Puljane (foto)

Predstavnici Ministarstva kulture jučer su boravili u Drnišu. Kako neslužbeno doznajemo, pomoćnica ministrice kulture mr. sc. Vesna Jurić Bulatović u pratnji gradonačelnika Drniša mr. sc. Josipa Begonje obišla je polivalentnu dvoranu drniškog Doma kuluture za čiji će dovršetak, kako je u prosincu u Drnišu obećala sama ministrica dr. sc. Andrea Zlatar Violić (HNS), ministarstvo osigurati sredstva.

Ministrica Andrea Zlatar Violić tada je kazala:
– “Do zastoja u financiranju došlo je 2009. godine. Nisam zaista znala da je riječ o tri desetljeća. Mislila sam da je riječ o dvorani koja se radi ima desetak godina jer na žalost to jesu gabariti u kojima se u Hrvatskoj grade objekti u kulturi, dakle presporo. Ministarstvo kreće u narednoj godini sa završnom fazom. Projekt je potrebno malo doraditi zbog novih razina energetske učinkovitosti, ali dvoranu želimo privesti svrsi za građane drniškog kraja. Prošle godine smo postavili kriterij da nećemo ići u nove kapitalne investicije već ćemo dovršavati započete koje dugo čekaju. Uostalom u glavnoj sobi ministarstva imamo veliku kartu Hrvatske na kojoj smo pribadačama označili kulturno osiromašena područja Hrvatske poput zapadne Slavonija i Dalmatinske Zagore, a što ubrajam i drniški kraj. To su prioriteti Ministarstva kulture kako bismo postigli socijalnu i kulturnu ravnotežu odnosno kako bismo postigli da ljudi kulturu mogu konzumirati u mjestu gdje žive a ne da moraju putovati “, kazala je u Drnišu prije tri mjeseca ministrica Zlatar Violić.

Izaslanstvo je jučer posjetilo utvrdu Nečven na kojoj traju arheološki i konzervatorski radovi, arheološku zbirku Puljani i rimski logor s amfiteatrom – Burnum. Arheološka zbirka u Puljanima izazvala je naviše pažnje zbog kvalitetno, zanimljivo i stručno predstavljenoga arheološkog materijala kroz pomno razrađen muzeološki koncept. Ni Burnum ih nije ostavio ravnodušnima, a poseban doživljaj bilo je iskušavanje akustike unutar amfiteatra.

Pratnja izaslanstva bili su djelatnici Gradskog muzeja Drniš predvođeni ravnateljem Joškom Zaninovićem te i predsjednica GO HNS-a Grada Drniša Vlatka Duilo

Foto: Gradski muzej Drniš 

Odgovori