Davor Gaurina

Radio Drnis.hr

Već deset godina vrata muzeja, galerija i drugih kulturnih ustanova diljem Hrvatske otvaraju se za besplatne noćne posjete građana. Noć muzeja započinje u Njemačkoj 1998. godine, a 1999. godine u Francuskoj. U 2005. godini akcija prerasta u događaj na europskoj razini. Kao pilot projekt u Hrvatskoj počinje te godine u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Idejne začetnice manifestacije Noći muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta, su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić, koje pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju.

Danas je Noć muzeja manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je kako ističu, provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma. Prigodan program organizira se svake godine zadnji petak u mjesecu siječnju od 18 sati do jedan sat iza ponoći uz besplatan ulaz u muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove.

Noć muzeja 2015. održat će se u ovaj petak, 30. siječnja 2015., od 18 sati do jedan sat iza ponoći u više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica i drugih ustanova u kulturi, u 100 hrvatskih gradova i mjesta.

Tema desete, jubilarne Noći muzeja “Izumi i otkrića – Nikola Tesla, univerzalni um” nastavak je pristupa da se podsjećanjem na velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti promoviraju mogućnosti razvoja lokalnih zajednica temeljene na programima razvoja kulturno-turističkih itinerara. I Gradski muzej u Noći muzeja bit će u znaku Tesle, gdje se priprema prigodan program pod nazivom „Tesla u eteru”. Naime, jedan od velikih Teslinih izuma je i radio, kazao je gostujući u našem programu viši kustos drniškog Muzeja, Davor Gaurina :

{play}audio/davor_gaurina_280115_1.mp3{/play}

Događanja su u Noći muzeja vrlo su raznolika: izložbe, predavanja, radionice, koncerti, performansi, promocije, specijalno osmišljeno vodstvo, kazališne predstave, besplatno dijeljenje ili prigodna prodaja muzejskih publikacija i suvenira, te ostala prigodna događanja. U našem Muzeju ove Noći muzeja bit će ponuđeni kolači. A kakve veze imaju kolači i Tesla ,evo što je rekao Davor Gaurina:

{play}audio/davor_gaurina_280115_2.mp3{/play}

Muzeji Ivana Meštrovića i Općina Ružić Noć muzeja ponovo organiziraju u Crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović , gdje će se od 18 sati odvijati program pod nazivom „Dekodiranje Meštrovića”. Program donosi zanimljive projekcije i video-animaciju kojima otkrivamo Meštrovićeve skice za dekoraciju kupole obiteljske grobnice. Autorica programa je Zorana Jurić Šabić. Kustos Gaurina osvrćući se na ovaj program, kazao je da svaki umjetnički rad iziskuje puno priče, a kad je riječ o nerealiziranim radovima još i više, a ovdje se želi digitalnom rekonstrukcijom posjetiteljima prikazat kako je kupola mogla izgledati da je dovršena.

{play}audio/davor_gaurina_280115_3.mp3{/play}

 

Odgovori