Jelena Prpa

Prije četiri godine ,u ožujku 2010.godine u sklopu večeri Pasionske baštine u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Drniš, prvi samostalni koncert održao je Gradski pjevački zbor „Neuma”, osnovan tek dva mjeseca ranije. Od tada „Neuma” je neizostavni dio kulturnog i javnog života cijelog drniškog kraja ,prepoznatljiv promotor glazbene kulture i tradicije Drniša. U četiri godine djelovanja zbor bilježi niz zapaženih nastupa, mnogobrojne zborske suradnje i gostovanja diljem Dalmacije. Organizator je i prvog Festivala zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo” lani u listopadu .
Naša gošća Jelena Prpa, idejna je začetnica i umjetnička voditeljica drniškog Mješovitog pjevačkog zbora Neuma. Akademski obrazovna, prof. Jelena Prpa uz rad u čak tri škole: drniškoj glazbenoj školi Krste Odaka ( predmet- solfeggio, zbor, teorija glazbe ) i osnovnim školama u Drinovcima i Oklaju( glazbena kultura), vodi i dva amaterska zbora- uz „Neumu” već niz godina i zbor mladih Gospine zvjezdice iz Graca.

U studiju Radio Drniša

Na pitanje „Otkud ljubav za zborsko pjevanje?” , Jelena odgovara:

{play}audio/jelena_prpa_1.mp3{/play}

Drniš mali grad s velikom i bogatom glazbenom tradicijom, nakon župnih i školskih, djevojačkog ,te vrtićkog zbora dugo je čekao na osnivanje mješovitog pjevačkog zbora. Zadnji je djelovao u gradu 70-tih godina prošlog stoljeća. A želje za osnivanjem zbora među ljudima je bilo, kaže J. Prpa:

{play}audio/jelena_prpa_2.mp3{/play}

-Kroz zbor je prošlo 50-tak Drnišana. Zbor „Neuma” trenutačno broji 18 aktivnih članova od čega su polovica muškarci, a riječ je pretežno o srednjoj generaciji od kojih većina nikad nije pjevala u zboru. Bar jednom godišnje provode audiciju za nove članove, zadnja je bila u siječnju ove godine kad su im pristupila tri odlična nova člana, no svi koji žele mogu im se priključiti na probama svakog ponedjeljka i četvrtka u prostorijama drniške srednje škole, kazala je prof. Prpa .Jedni uvjet je:

{play}audio/jelena_prpa_3.mp3{/play}

Temelj rada zborovođe je vokalno umijeće i metodika kako pjevače tome naučiti, što nije nimalo lak posao:

{play}audio/jelena_prpa_4.mp3{/play}

A što su novoga pripremili članovi zbora „Neuma” Drnišani mogu ćuti 2.travnja u 20 sati u župnoj Crkvi gospe od Ružarija, njima uz Mauzolej Ivana Meštrovića , najdražem mjestu za nastup. Koncert se održava u sklopu 13. Večeri pasionske baštine. Nastup na korizmenim manifestacijama nastavljaju 5. travnja u katedrali sv. Jakova u Šibeniku u sklopu 10.Dana kršćanske kulture . Krajem ožujka sa dva koncerta predstavit će se u Vukovaru:

{play}audio/jelena_prpa_5.mp3{/play}

Odgovori