16.09.1991. – 16.09.2011. / Dvadeset godina od početka drniškog egzodusa u Domovinskom ratu

- 16. rujna 2011.

ratU Drnišu na današnji dan prije 20 godina, 16. rujna 1991. godine, točno u 16 sati Centar za obavješćivanje dao je znak za zračnu opasnost za cijelo drniško područje.

Bio je to početak drniškog egzodusa u Domovinskom ratu.

Po prvi puta sirene su se oglasile 15. rujna, kada je stanovništvo noć provelo u skloništima, no nije bilo napada. Napad  je uslijedio 16. rujna u popodnevnim satima. Najprije su se čule detonacije prvih granata iz topova i tenkova, zatim snopovi granata iz višecijevnih raketnih ba­cača,  a u predvečerje stigla je i avijacija.

Pod silinom napada i u strahu tijekom noći sa 16. na 17. rujna Drnišani su masovno napuštali svoje domo­ve, krenuvši u nesigurnost i neizvjesnost.

Starci, žene, djeca, bolesnici, zajedno u koloni naroda drniškog kraja kre­nuli su preko Čikole prema tada još slobodnim i sigurnijim krajevima u Hrvatskoj, najveći dio prema mjestima na jadranskoj obali. Oni koji se nisu mogli odlučiti  napustiti svoj dom, ostali su kao svjedoci događaja i zla koja će se na ovim prostorima odvijati u četiri godine okupacije.

Nakon četiri duge godine prognaničkog života, sanjani i očekivani dan povratka došao je 5. kolovoza 1995. godine kada je u Oluji Drniš oslobođen.

Za Drniš značajnog događaja jutros su se prisjetili učenici i profesori drniške srednje škole  koji su se tom prigodom u okviru kratkog programa okupili na Poljani.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian