Vino

- 21. studenoga 2013.

Rijetko koji proizvod pobudi našu pažnju poput vina. Nema dana, mjeseca i godine a da barem ne spomenemo vino, da se ne sjetimo ponekog događaja vezanog uz vino. Zapravo, gotovo svi ga trošimo, a malo tko se zapita: otkud ona čarobna transformacija predivnih i slatkih bobica grožđa u nešto što se zove vino, u nešto što je mnogim ljudima značilo i sudbinu i život, i učinilo ih veličanstvenima ili pak tragičnima?
I onda, čas posla, shvatimo da nešto naizgled obično, pretvorba mošta u vino, i nije tako obična, već je to postala čitava jedna znanost, zapravo i više znanosti. Ta tko je prije izdvojeno govorio o vinogradarstvu, vinarstvu, podrumarstvu, pa onda o svim onim ostalim pratećim artiklima vezanim uz vino. Tko je prije mogao govoriti o bačvama od rostfreia, o klima uređajima u konobama koji održavaju konstantnu temperaturu i još puno toga.
Nije daleko prošlo vrijeme starih vinograda kad je bilo tko zna koliko sorti grožđa u vinogradu i svi su to smatrali dobrim, a da nitko nije mogao kazati koje vino pije, osim onog tradicionalnog dijeljenja po boji, crno, bijelo ili opol.
Onda su došli neki novi, mladi, obrazovani klinci i počeli su savjetovati one starije koji su sve znali, i počela je sadnja novih vinograda samo s jednom sortom, najviše dvije. Postalo je neobično, primjerice, pogledati lijepo uzgojen nasad vinograda samo s jednom bojom grožđa, samo s jednom sortom. Možda je čak veći problem bio podrumarstvo i vinarstvo od vinogradarstva. Svo to grožđe trebalo je preraditi i na odgovarajući način i sačuvati. I tu smo sve bliži razvijenom svijetu, usudio bih se kazati, tu smo mi Europa, ne trebamo mi čekati Europu da dođe k nama.
Meni je zapanjujući uvijek bio odnos malog čovjeka prema vinogradu, prema vinu. Svega je moglo nestati i uzmanjkati, ali vina ne. I kad je tuga, lako se utopi u vinu, kad je radost, uz vino bude još veća.
Za mene su uvijek u filmovima Francuzi bili fascinantni. Običan ručak, ali tri četiri čaše, različita jela, različita vina, a nitko pijan. To mi nikad nije bilo jasno da nitko od tih filmskih likova nije ono pošteno naliven i da ne lešura. U tim filmovima gotovo da i nema pijančina kao kod nas. Možda je nama ipak više kriv nekakav civilizacijski prijelaz na pivo a ne vino. Daleko je ono vrijeme kad je moja baba i moje rodice u Ključu pred mene iznosile bevandu jer onda sokova jednostavno nije bilo. Htio ne htio, ja bih se nacvrcao. I danas pamtim mog dobrog susjeda koji je svaki dan bio pijan. Kad smo ga pitali zašto pije, što ga muči, odgovor je bio više nego jednostavan: pijem j er sam žedan !
Eto što sve učini vitis vinifera, na hrvatskom vinova loza. U ozračju sutrašnjeg blagdana krštenja mladoga vina, Svetog Martina, nećemo vas gnjaviti. Samo ćemo podsjetiti na onu staru ljubavnu: “Pio sam da vas zaboravim, poštovana damo, da me prestane progoniti vaš lik. Sve bijaše zaludu. Jer kad sam pio, vidio sam vas dvostruko !”

Drnišanac


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian