U Unešiću uspješno proveden projekt ‘Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori’ financiran iz Europskog socijalnog fonda

U Unešiću je danas održana završna konferencija projekta „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori“ čiji je nositelj projekta Općina Unešić a koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Uvodno okupljenim ženama, zaposlenima u okviru provedbe projekta ali i korisnicama usluga nalečnik Općine Unešić Živko Bulat danas je kazao:

– Projekt „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori“ čiji je nositelj projekta Općina Unešić, završio je nakon dvije i pol godine uspješne provedbe. Kroz ovaj projekt bilo je zaposleno 20 teže zapošljivih žena koje su brinule o 120 korisnika. Ukupna vrijednost projekta je 3.239.266,11 kuna.

Projekt „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori“ financiran je u 100% postotnom iznosu bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

U svibnju 2018. godine, sklopljen je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i to između Općine Unešić koja je Korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, zatim, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava koje je Upravljačko tijelo te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije koje je Posredničko tijelo razine 2 (dva).

Projektni tim su činile dvije zaposlenice Općine Unešić: Ankica Slavica kao voditeljica projekta i Vinka Paić kao administrativno-računovodstveni stručnjak.

Projekt je izrađen u suradnji s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije.

Partneri na ovom projektu su bili: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Šibenik i Centar za socijalnu skrb Drniš, a Upravljačko tijelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Razdoblje provedbe projekta je iznosilo 30 mjeseci, od lipnja 2018. – do studenog 2020.godine’ – kazao je na završnoj konferenciji načelnik Općine Unešić Živko Bulat.

Detaljnije o realizaciji projekta „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori“  govorila je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Unešić, Ankica Slavica koja je ujedno i voditeljica samog projekta a koja je istaknula:

– ‘Iza nas su skoro već dvije i pol godine kako provodimo ovaj projekt, svi sudionicu su dali sve od sebe, žene su savršeno odrađivale ovaj humani posao. Nažalost, sa danom 30. kolovoza, završile su s radom i sada traže novi posao s vještinama koje su stekle kroz dodatno obrazovanje.

Žene koje su bile zaposlene u ovom projektu svojim radom i aktivnostima doprinijele su poboljšanju kvalitete života krajnjih korisnika, pružajući im primjerice: pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava, u dostavi lijekova, plaćanju računa, dostavi pomagala i drugo…), pružanju podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć kod odlaska liječniku, trgovinu i slično.

Svaka zaposlena žena pružala je potporu i podršku za šest krajnja korisnika.

Kroz projekt uz posao, žene su se dodatno educirale, stekle nova znanja  i usavršile nove vještine s ciljem kako bi im se povećala konkurentnost na tržištu rada.U organizaciji „Pučkog otvorenog učilišta Instruktor“ sredstvima ovog projekta osposobljeno je 12 žena za zanimanje – „gerontodomaćica“.

Dio zaposlenih žene su za potrebe projekta zadužile bicikle kako bi lakše i brže obilazile svoje korisnike i odrađivale posao. Za svoj rad, u periodu od 24 mjeseca, svaka zaposlena žena dobivala je mjesečnu plaću, u visini minimalne plaće sukladno važećoj Uredbi Vlade RH.

S druge strane, za 120 korisnika obuhvaćenih projektom u proteklih dvije i pol godine pružanjem različitih oblika pomoći povećana je i socijalna uključenost i kvaliteta života. Korisnicima su povremeno isporučivani paketi s kućanskim potrepštinama za čišćenje, što je uz redovnu skrb doprinijelo povećanju razine kvalitete njihova života.

Partneri na ovom projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured u Šibeniku koji je pomogao u pronalaženju nezaposlenih žena na zavodu i Centar za socijalnu skrb Drniš koji je sudjelovao u pronalaženju korisnika na terenu’ – kazala je pročelnica Slavica te dodala kako na kraju  provedbe ovog projekta, može se zaključiti da su ispunjeni i opći i specifični ciljevi.

– ‘Ono što čini ovaj projekt posebnim je činjenica da je obuhvatio čak nekoliko kategorija ljudi, nezaposlene i teško zapošljive žene, korisnike treće životne dobi te osobe s invaliditetom. Svakako je potrebno istaknuti, da su stvoreni  prijateljski odnosi između zaposlenih žena i krajnjih korisnika te se je njihovo posjećivanje nastavilo i nakon realizacije ovog projekta.

Za ovaj hvale vrijedan projekt čije rezultate realizacije osjete ljudi uključeni u projekt Zaželi, očekuje se nastavak i u sljedećem razdoblju, a što korisnici željno očekuju jer im je zaista potrebna pomoć.

Na kraju, želim se još jednom zahvaliti, svim zaposlenim ženama, ali i korisnicima, na suradnji i uspješno realiziranom projektu’ – rekla je Ankica Slavica.

Općina Unešić je u suradnji s Razvojnom agencijom Šibenik izradila novi projektni prijedlog, u kojem će biti ponovo zaposleno 20 žena, pružena pomoć za najmanje 120 korisnika, te se prema sadašnjoj procjeni, realizacija novog projekta, očekuje početkom sljedeće godine.