U drniškom kraju berba grožđa započela mjesec dana ranije!

Berba grožđa u drniškom kraju ove je godine zbog suše i vrlo visokih temperatura zraka započela više od mjesec dana ranije.

Sorta koja najprije dozrijeva, merlot, u prominskom vinogorju već je gotovo obrana a ovih dana u vinogradima su već i petropoljci.

– Ovako specifičnu godinu nismo imali zadnjih 50 godina. Šećeri su u merlotu samo u zadnjih tri, četiri dana narasli za par gradi. Ljudi jednostavno moraju brati. Jer visoki šećeri će donijeti visoki alkohol, vino će biti prejako i prežestoko. Međutim problem je u tome što su kiseline još dosta visoke. Bilo bi idealno kad bi pala kiša, kad bi zahladilo. No prognoza kaže da nema promjene vremena na vidiku. Vinogradari visoku kiselinu nisu mogli spriječiti to je i inače vrlo rijetka pojava, kazao nam je Mario Tomić viši stručni savjetnik u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Puno je ljudi uhvaćeno nespremno. Računali su da pripreme ne trebaju početi još dva tjedna. Ipak, grožđe je zdravo za razliku od lani kada je bilo puno pepelnice.

– Ova godina je super specifična. Kiše u srpnju su donijele ono što kod nas dođe tek u drugoj polovici kolovoza. Loza je dobila dosta vlage. Nakon toga su stigle vrućine, dugi period sa visokim temperaturama. Rezultat svega je da se nakupilo puno šećera naročito u sortama koje nisu naše autohtone cabernet, sirah i slično. Imamo visoke šećere ali na žalost i visoke kiseline. Tehnološki zahvati će u preradi grožđa i njezi mladih vina morati biti malo drugačiji no klasičnih godina. Oni koji budu spremni raditi nekakvu malolaktiku vino će biti dobro, mekše i punije.  Ljudi moraju biti oprezni. Moraju nositi uzorke na vinariju gdje će im odrediti i šećere i kiselinu koju ne mogu izračunati kod kuće. Važno je da mošt i vino nose na analizu kod institucija koje ih neće prevariti jer u Šibeniku se nosi kod svakoga. Na osnovu krivih rezultata u podrumu se rade krive stvari. Bolje je platiti stotinjak kuna za dobru analizu nego da netko radi besplatno i traljavo. Sto ili dvjesto kuna je jeftinije nego baciti bačvu od 500 litara. Vinarija je pouzdana, a analiza nužna jer se na osnovu nje zna koje korake treba poduzeti. Uostalom, kod liječnika kad vam nije dobro prvo će vas poslati da napravite nalaze krvi i urinu. I druge sorte, i crne i bijele, ranije će se brati no što je to uobičajeno. Plavina u polju već sada ima 18.0 što je izvrstan šećer. kazao je Tomić.

Godinu su obilježili i tuča, i mraz, i suša s ekstremno visokim temperatura zraka.

Vinogradi iz Petrovog polja, naročito oni u Ružiću, Otavicama, Gradcu, dio u Kričkama pa i dio plantaže Dalmacijavina nakon mraza pretrpjeli su i tuču. Pojedinim vinogradarima grožđe je stradalo ne samo za ovu godinu već i narednu.

– Štete se velike. Što god da kažem malo ću reći. U Unešiću je tuča bila u šestom mjesecu, sada imaju kraste po lozi. Takva loza treba biti skroz skinuta jer se može dogoditi da se naseli bolest. Važno je na mladicama napraviti zaštitu, istaknuo je Tomić.

merlot

Odgovori