Štrajk započeo i u drniškim školama

Foto: Radio Drnis.hr

Kako su sindikati i najavili, započeo je štrajk u osnovnim, srednjim školama, fakultetima i znanstvenim ustanovama. Sindikati traže povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto i najavljuju da će štrajk prosvjetara potrajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. U štrajku su od jutros i drniški učitelji i profesori. Ravnatelji pak najavljuju da će djeca koja budu u školi, biti zbrinuta, a onim nastavnicima koji žele raditi to će pravo biti omogućeno. Uglavnom će se organizirati prema situaciji koja će ih dočekati u školi i zbornici tijekom štrajka.

U najvećoj drniškoj školi, osnovnoj školi Antuna Mihanovića Petropoljskog od 123 djelatnika u štrajku je većina, samo njih 12 ne štrajka. Svi su djelatnici bili jutros na svojim radnim mjestima, dok mnogi učenici nisu uopće došli u školu. U središnju školu u Drnišu jutros je došlo svega 80-tak učenika, za koje je organizirana radionica nakon koje su pušteni kući. Radila su samo četiri djelatnika i ravnatelj. U Oklaju 50 posto zaposlenih radi i organizirana je nastava od četiri sata, dok u Gradcu, Siveriću i Drinovcima nitko od prosvjetara ne radi. Ne rade ni male područne škole.

U Drinovcima jutros u školu nije došao niti jedan učenik. U Gradcu je organiziran sat čuvanja a potom su autobusima učenici poslani kući. Ravnatelj drniške osnovne škole Saša Kolombo ističe bojazan da će biti problema s organizacijom rada ukoliko se obustava rada nastavi s obzirom na broj školskih objekata i njihovu udaljenost, te da svako jutro 12 autobusa dovozi osnovce u školu. Slično je i u školi Jakova Gotovca u Unešiću gdje su također od jutros učitelji u štrajku. Na redovnu nastavu došlo je oko 80 % učenika za koje je organiziran prijevoz ali ne i nastava jer su djelatnici bili u štrajku. Za učenike organiziran je boravak i marenda. Ravnatelj škole Živko Bulat vjeruje da će sindikati do ponedjeljka postići s ministarstvom dogovor kako bi škola mogla funkcionirati.

U srednjoj školi Ivana Meštrovića nisu svi djelatnici u štrajku, 26 djelatnika ili njih 50 % su u štrajku, a 50 % profesora jutros je radilo. Nastava se odvijala djelomično po izmijenjenom rasporedu. Na nastavu je došla i polovica srednjoškolaca. Škola će se organizirati za ponedjeljak s osobljem koje nije u štrajku, kazao nam je ravnatelj Ivan Zeljko. Za nadoknaditi izgubljene sate, kaže, imaju dovoljno sati i dana tijekom školske godine, no ako štrajk bude trajao više dana bit će problema s nadoknadom sati za maturante, osobito gimnazijalce koji svaki dan imaju po sedam školskih sati.

Dodajmo kako nastavnici u osnovnoj glazbenoj školi „Krsto Odak” u Drnišu kao i u njihovom područnom odjeljenju u Kninu nisu u štrajku, što znači da se nastava odvija po uobičajenom rasporedu.

Odgovori