Prije 25 godina ‘Oluja’ nas je vratila kući

Na današnji dan prije 25 godina u 4 sata ujutro pod zapovjedništvom stožernog generala Zvonimira Červenka počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.
Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja

U svega nekoliko dana oslobođeno je 10 tisuća i 400 kvadratnih kilometara teritorija Republike Hrvatske što čini 18.4% ukupne hrvatske kopnene površine.

U akciji je sudjelovalo 200.000 ljudi. Poginula su 174 hrvatska branitelja, najmanje 1.100 je ranjeno, 3 su zarobljena a 15 je bilo nestalih.

Tog 5. kolovoza prije 25 godina oslobođen je i Drniš. Vratili smo se konačno svojim domovima.

Povodom obilježavanja 05. kolovoza – Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, izaslanstvo Grada Drniša predvođeno gradonačelnikom, mr.sc. Josipom Begonjom, položilo je jutros vijenac i zapalilo svijeću u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, jutros kod Središnjeg križa ispred Župne crkve Gospe od Ružarija.

Počast su odali i članovi Gradskog vijeća Grada Drniša, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-a, ravnatelji proračunskih korisnika Grada Drniša, direktori komunalnih društava. Nakon polaganja vijenaca u crkvi Gospe od Ružarija župnik fra Damir Ćiro Čikara služio je sveta misu za Domovinu.

Čestitke u prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, svim građankama i građanima Grada Drniša uputio je gradonačelnik  Josip Begonja, u kojoj kaže:

‘S ponosom i zahvalnošću prisjećamo se veličanstvene pobjede u vojno-redarstvenoj akciji Oluja i svih onih koji su položili svoje živote za Hrvatsku, te omogućili da se nakon dugogodišnjih dana progonstva vratimo na svoja ognjišta i danas živimo u slobodnoj i samostalnoj državi.

Svim građankama i građanima, a posebno hrvatskim braniteljima, u ime Grada Drniša i svoje osobno, čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja’ , stoji u čestitci gradonačelnika Begonje.

U nastavku poslušajte razgovor sa Draganom Radeljakom, predsjednikom Udruge 142. brigade i sudionikom Oluje: