Nestašica vode u Promini

Foto: arhiva

Uz nastavak suše i pod iznimno visokim temperaturama, koje u Dalmatinskoj zagori gotovo dva mjesece ne spuštaju se ispod 30 stupnjeva, sve više je problema u opskrbi pitkom vodom. Osim stanovnika u brdsko-planinskim selima Zagore, do kojih ni u 21. stoljeću nisu izgrađeni vodovodi, sa osiguranjem pitke vode muku muče i stanovnici pojedinih područja sa izgrađenom vodovodnom mrežom.

Posebice na području Općine Promine sve su učestaliji prekidi u opskrbi na vodovodnoj mreži o kojoj skrbi šibenski Vodovod i odvodnja, pa je sve više zahtjeva prema općinskoj upravi za dostavu vode cisternama. Prema riječima načelnika Općine Promina Tihomira Budanka tijekom srpnja Dobrovoljno vatrogasno društvo Promina odvezlo je gotovo 70 cisterni zapremnine 4,5 m3. I kroz kolovoz svakodnevno se na hidrantima u vlasništvu Općine pune 3-4 cisterne. Najteže je u naseljima koja nemaju izgrađen vodoopskrbni sustav, Bobodolu i Podima, ni kišnice više nemaju u bunarima odnosno gusternama, a pojilišta su im već davno presušila.

– Kako bi se osigurali osnovni preduvjeti za život stanovništva i obavljanje gospodarskih djelatnosti, utvrđeni su uvjeti po kojima se vrši isporuka vode domaćinstvima za vrijeme nestašice vode. Potrebno je tri dana unaprijed zatražiti isporuku određene količine pitke vode od DVD-a, telefonom ili pisanim putem. Do naručene količine od 2,50 m3 po članu domaćinstva tijekom jednog mjeseca, isporuka će se izvršiti uz obračun prijevoza na teret Općine. Za sve veće količine, DVD Promina će naručitelju ispostaviti račun za prijevoz u visini 150,00 kn po turi, sukladno cjeniku Hrvatske vatrogasne zajednice. Naručitelj je DVD-u prilikom isporuke dužan predočiti dokaz o izvršenoj uplati, ističe načelnik Budanko.

Ovaj Zaključak načelnika objavljen je i na web stranicama Općine Promina.

Odgovori