Ministarstvo kulture odobrilo Gradskom muzeju Grada Drniša milijun kuna

Milijun kuna potpore odobrilo je Ministarstvo kulture za program Gradskog muzeja Drniš za 2019. godinu.

Drniškom muzeju sredstva su odobrena za šestu fazu radova uređenja stalnog postava.

– ‘Najveći dio posla je iza nas, obavljeni su grubi građevinski zahvati, u prostor su postavljene instalacije poput ventilacije i klimatizacije, postavljeni su novi postamenti, te dio vitrina. U ovoj godini odnosno u šestoj fazi nastavljamo sa nabavkom vitrina,  a osim milijun kuna od ministarstva radove sa 20 posto vrijednosti sufinancira i Grad Drniš. Da bi sve završili treba nam još oko milijun i pol kuna, i to za završnu fazu koja podrazumijeva multimediju, neophodnu u suvremenim muzejima. Sveukupno ulaganje iznositi će oko 6,5 milijuna kuna, kazao nam je ravnatelj muzeja Davor Gaurina.

Stalni postav prostirati će se na oko 500 metara četvornih, osim etnografske zbirke i najvažnijih eksponata vezanih za prošlost drniškog kraja sadržava i više od 50 radova Ivana Meštrovića, što je zasigurno najvrjednija zbirka na području Šibensko kninske županije.

– ‘Pratimo suvremene muzeološke trendove i želimo ih ugraditi u naš postav kako bi muzej bio zanimljiv posjetiteljima, odnosno onima koji nisu naše struke. Cilj je pobuditi interes građana i posjetitelja,  približiti im Meštrovića, našu povijest te sve ostalo. Upravo zato je bitna multimedija koja zorno, gotovo filmski, prikaže prostor i situacije kakve su bile nekada’ – istaknuo je ravnatelj Gaurina.

Gradski muzej Drniš smješten je u kući koju je za potrebe budućega gradskog muzeja oporučno ostavio Nikola Adžija (1875. – 1972.), političar i kulturni djelatnik te dugogodišnji načelnik drniške općine. Muzej je osnovan 1970. godine.

Inicijalni fundus Muzeja bila je privatna zbirka Nikole Adžije, s Meštrovićevim djelima koja mu je darovao slavni kipar. Početkom 1980-ih godina, u povodu 100. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića (1883. – 1962.), u dvorištu Muzeja sagrađen je novi izložbeni prostor za izlaganje Meštrovićevih djela.

Tijekom Domovinskog rata muzejska zgrada i fundus devastirani su, muzejska je knjižnica potpuno uništena, a velik broj Meštrovićevih djela i druge muzejske građe ukraden je.

Obnovljeni je Muzej otvoren za javnost 1996. godine, a broj predmeta u njegovu fundusu višestruko je povećan. Osim zbirke radova I. Meštrovića, danas Muzej ima arheološku, kulturno-povijesnu zbirku, zbirku starih fotografija i razglednica te zbirku umjetničkih predmeta. 

Muzej posjeduje zbirku djela Ivana Meštrovića s pedesetak radova velikog kipara koji potječe iz Otavica, nedaleko od Drniša. Djela su nastala od početka 20. stoljeća do 1958. godine.

Osim skulptura i reljefa, uglavnom portreta i djela s religijskom tematikom, izložene su i slike s motivima žena iz njegove obitelji te ljudi iz Dalmatinske zagore (nastale 1911. – 1913.). 

Drniški muzej ima i  arheološka građa nađenu na obližnjim lokalitetima, te etnografske i kulturno-povijesne predmete upotrebljavane u Drnišu i okolnim selima. Pokrivaju vremenski raspon od prapovijesti, antike i srednjeg vijeka do prve polovice 20. stoljeća.