Ministar Zmajlović sutra u Puljanima

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sutra (18.02.) u Puljanima će održati konferenciju za medije u povodu prijave projekta “Nepoznata Krka”: ‘Skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke’, čiji je glavni rezultat uređenje posjetiteljskog Centra Puljani i poučno-pješačkih staza, za strukturne fondove Europske unije.

Projekt se zasniva na razvoju kapaciteta Centra Puljani za edukativni prihvat djece i mladih. Centar se prostire na površini od 49.227 m2 a procijenjena vrijednost investicije je 40 milijuna kuna.

Do sada su uređene zgrade za arheološku i prirodoslovnu zbirku. Arheološka zbirka otvorena je za posjetitelje 2010. Ispred nje je 2013. uređen prostor za održavanje ‘Male škole arheologije’. Uređena je i opremljena višenamjenska dvorana, koja može primiti stotinjak osoba, i objekt za smještaj predavača/voditelja.

Projekt ‘Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke obuhvaća’:

• uređenje unutarnjeg prostora prirodoslovne zbirke
• izgradnju objekta i uređenje unutarnjeg postava interpretacijskog centra Laboratorij prirode za djecu osnovnoškolskog uzrasta
• uređenje volonterskog centra s priručnim laboratorijima (smještajni kapaciteti hostelskog tipa, Internet-centar i blagovaonica) namijenjenih prijamu djece, mladih, studenata, znanstvenika, istraživača i volontera
• uređenje vanjskog prostora i komunalnih sadržaja Centra Puljani
• uređenje dviju poučno-pješačkih staza između slapa Brljan i Manojlovačkih slapova (na lijevoj i desnoj obali Krke)
• obnova luka nad istraženim i konzerviranim istočnim ulazom amfiteatra u Burnumu.

– “Projekt valorizira edukaciju o prirodi u prirodi kao jednu od osnovnih misija Nacionalnog parka ‘Krka’ i dio je sveobuhvatne posjetiteljske infrastrukture i djelatnosti vezanih za istraživanje i prezentaciju prirodnih i kulturnih osobitosti porječja Krke”, navodi se u priopćenju iz JU NP Krka.

Konferencija je najavljena sa početkom u 12 sati. 

Odgovori