Iz Fonda za ruralni razvoj na drniško područje stiže 18 milijuna kuna!

Iz Fonda za ruralni razvoj Europske unije na drniško područje sliti će se čak 18 milijuna kuna.
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je za koja su 102 projekta u Hrvatskoj odobrena sredstva iz natječaja mjere 7.4.1″Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”.

Među njima je pet sa drniškog područja.

Dva se odnose na Grad Drniš i po jedan za općine Ružić, Promina i Unešić.

Najviše novaca stiže Gradu Drnišu i to 8 milijuna i 320 tisuća kuna.
Iz istog Fonda ali sa mjere 7.2. za izgradnju prometnice u naselju Pazar stiže milijun i 67 tisuća kuna, a iz mjere 7.4.1. za izgradnju Dječjeg vrtića u Drinovcima 6 milijuna i 700 tisuća kuna, te za rekonstrukciju gradske tržnice u smislu njezinog natkrivanja i izgradnje prodavaonica za prodaju živežnih namirnica 730 tisuća kuna.
Gradonačelnik Drniša Josip Begonja zadovoljan je što su prošla sva tri projekta:
– ‘Što se vrtića tiče riječ je o izgradnji potpuno novog objekta iz temelja sa kompletnim opremanjem. Postoji interes Miljevčana da djeca pohađaju vrtić na Miljevcima, jer trenutno postoji mogućnost samo za skraćeni petosatni program a djeca su smještena u okviru osnovne škole. To je naš mali doprinos demografskoj obnovi. Naime ovih dana i na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prijavljujemo i projekt uređenja vrtića u Radoniću. Naime, Grad Drniš je u suradnji s Vijećima mjesnih odbora Pakovo selo, Pokrovnik, Radonić I i Radonić II te gradskom ustanovom Dječji vrtić Drniš, prošle jeseni proveo anketu među zainteresiranim roditeljima iz tih i susjednih naselja o potrebi formiranja novog Područnog odjeljenja Dječjeg vrtića Drniš koje bi bilo smješteno u bivšoj područnoj osnovnoj školi Radonić II. Prema nepotpunim podacima iz provedene ankete zainteresirano je za upis više od 15-ak djece i to sa punim 9 satnim programom.
Država nam je već ustupila prostor i sad se prijavljujemo za natječaj za uređenje prostora.
Što se tržnice tiče osim natkrivanja i izgradnje objekata za namirnice koje moraju biti pohranjene u rashladne vitrine još će se i rasvjeta urediti.
A što se tiče prometnice riječ je izgradnji infrastrukture u novoj gradskoj stambenoj zoni’, kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja koji po pitanju sastavljanja projektne dokumentacije ističe zasluge djelatnica gradske uprave pročelnice za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti Ivane Sučić, tajnice grada Marije Lovrić, voditeljice odsjeka za financije Marine Brakus, te ravnateljice Gradskog vrtića Drniš Niveske Vlaić,
– ‘ Dale su svoj veliki obol i ja im se na tome zahvaljujem’.

OPĆINA RUŽIĆ GRADI SVOJ VRTIĆ
Općina Ružić više neće imati područno odjeljenje drniškog vrtića koje djeluje u jednoj prostoriji u osvnovnoj školi već svoju ustanovu.
Njima stiže 5 milijuna i 940 tisuća kuna koliko je vrijedan projekt izgradnje novog Dječjeg Općini Ružić vrtića ‘Ježići’ u Gradcu a koji će se u cijelosti financirati kroz tu mjeru.
– ‘Tridesetak naših vrtićana ide u vrtić u Gradcu i u Drnišu. Sad ćemo imati svoju ustanovu sa potpunom uslugom’, istaknuo je za Radio Drniš načelnik Općine Ružić Ante Pijuk.

OPĆINA PROMINA GRADI DOM KULTURE U MRATOVU
Općina Promina je na natječaju mjere 7.4.1. dobila 3 milijuna i 488 tisuća kuna za izgradnju Doma kulture Mratovo.
– Riječ je o multifunkcionalnom prostoru koji će služiti za rad udruga ali i za razne druge sadržaje’, kazao nam je načelnik Općine Promina Tihomir Budanko.

OPĆINA UNEŠIĆ GRADI DRUŠTVENI DOM U UNEŠIĆU
Općina Unešić na natječaju je dobila iznos 661 tisuću i 855 kuna namijenjenih za uređenje Društvenih prostorija u Unešiću.
– ‘Radi se o zgradi koja je pripada bivšoj ‘Unešćanki’ u kojoj će biti uređena spomen soba za poginule branitelje, općinska vijećnica, te prostorije DVD-a, kazao nam je načelnik Općine Unešić Živko Bulat.