Gradonačelnik Begonja demantira poznati dnevni list: ‘Na plaće se troši 9% prihoda proračuna’

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja održao je danas konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na tekst objavljen u petak u jednom dnevnom listu pod nazivom “Birokrati za čije se plaće troši više od 20% proračuna grada ili općine morat će postati volonteri”.

U okviru teksta objavljena je tablica u kojoj je Drniš među 50 gradova u Hrvatskoj spomenut kao jedinica lokalne samouprave koja preko 20% proračunskih prihoda troši na plaće zaposlenika.

Te dnevne novine tvrde da Vlada RH razmatra rješenje kojim bi se smanjio trošak za plaće lokalnih dužnosnika, na način da svoj posao obavljaju volonterski.

Prema pisanju poznatog hrvatskog dnevnog lista iz drniškog proračuna na plaće odlazi čak 37.9 posto.

Međutim drniški proračun podijeljen je sa 73 zaposlene osobe, a to su djelatnici Gradske uprave plus svi zaposlenici koji su u Drnišu korisnici proračuna. Dakle Dječji vrtić, Javna vatrogasna postrojba, Narodna knjižnica, Pučko otvoreno učilište i Gradski muzej Drniš.

No za 13 djelatnika gradske uprave na plaće godišnje odlazi iznos od 1.258.992,00 kuna što u rashodima čini oko 9 % u izvornim proračunskim prihodima Grada Drniša.

Gradonačelnik Begonja danas je zato demantirao te navode:

– “Navedeni su podaci netočni, ali pogreške nisu samo načinjene na primjeru Grada Drniša već i Vodnjana, Šibenika, Krapine i drugih. Iz financijskog izvješća kojeg Drniš redovno dostavlja nadležnom ministarstvu razvidno je da ukupne godišnje bruto plaće zajedno s doprinosima na plaće, iznose 7,3 milijuna kuna, a odnose se na ukupno 73 djelatnika među kojima je samo 13 djelatnika gradske uprave na čelu s gradonačelnikom, dok su svi ostali djelatnici zapravo djelatnici proračunskih korisnika. Odnosno, samo za 13 djelatnika gradske uprave udio u proračunskim prihodima Grada Drniša iznosi devet posto, a ne 37,9 posto kako je prikazano u članku. Mišljenja sam da je tužan i smiješan prijedlog po kojemu bi načelnici i gradonačelnici te i ostali pojedini zaposleni svoj posao obnašali volonterski. Upravljanje gradovima i općinama svelo bi se na razinu mjesnih odbora”, istaknuo je gradonačelnik Begonja.

Prema njegovim riječima sve plaće zaposlenika gradske uprave kao i plaće zaposlenika proračunskih korisnika zamrznute su prije više od tri godine i nikakvog povećanja neće biti u skoro vrijeme.

– “Bez obzira tko je radio i za koga je radio analizu ovakvih izvješća što ih je Grad Drniš dostavio ministarstvu financija, za pretpostaviti je da je to trebao raditi prije svega stručno i profesionalno, ali i s dobrom namjerom koja je izgleda u ovom slučaju izostala. Zbog svega toga pomalo zabrinuto pitamo se, čemu sve ovo, čemu ‘plašenja’ i da li je Grad Drniš u nekim političkim kuhinjama već projiciran kao bivši grad.

Uostalom, nismo li svojedobno bili dovedeni pred svršen čin prilikom ukidanja Prekršajnog i Općinskog suda u Drnišu, potom Ureda za obranu, ‘plaše’ nas danas i s gašenjem područnih škola po našim selima, a pomalo s neizvjesnošću dočekujemo i novi Zakon o turističkim zajednicama”, kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja dodajući kako očekuje i reakciju Udruge gradova na predmetni članak jer Grad Drniš kao član Udruge i njima dostavlja sve svoje financijske izvještaje.

Josip Begonja

Odgovori