Grad Drniš sudjelovat će u otpisu dugova svojim građanima

Državne tvrtke i ustanove su otpisale čak 1,3 milijarde kuna dugova u iznosu do 10 tisuća kuna. Time se deblokiralo oko šest tisuća građana, a za njih 150 tisuća je umanjen dug. Vlada je apelirala na jedinice lokalne samouprave da oproste dugove za komunalnu naknadu, zakup, odvoz otpada, neplaćanje voda i plina.

Kako su iz Vlade kazali jedinice lokalne uprave i samouprave u prvom koraku ne otpisuju dug automatizmom, već kao i ostali vjerovnici iz grupe 2, poput teleoperatera i dr., same odlučuju o iznosu otpisa. Procjena Vlade je da bi se u slučaju uključivanja gradova i njihovih tvrtki u otpis dugova, poništilo preko 860000 ovrha.  U razgovoru s Josipom Begonjom, gradonačelnikom Drniša doznali smo njegovo stajalište o ovoj temi.

-To je hvale vrijedan prijedlog Vlade. Mi na lokalnoj razini morat ćemo najprije sagledati koliko uopće imamo takvih osoba, koji su iznosi u pitanju i od kojih socijalnih skupina. Jasno je da onaj tko ima svoje neizmirene obveze, a primjera radi, rade oba člana obitelji dakle i suprug i supruga, da to nije ista stvar kad imamo nekoga tko je umirovljenik s malom mirovinom. Ili obitelji, pogotovo višečlane obitelji u kojima radi jedan ili čak nijedan roditelj.

Gradonačelnik je kazao na koji način će se Grad Drniš uključiti u otpis dugova svojim građanima.

-Mi ćemo kada govorimo o javnim davanjima prema lokalnoj zajednici, prema gradu Drnišu, vidjeti koliko uopće imamo blokiranih, a onda ćemo vidjeti kriterije po kojima bi eventualno nekome mogli određene iznose otpisati.

Koliko god je ovo dobra vijest za blokirane, toliko se javlja i pitanje što je s onima koji se nalaze u nezavidnoj situaciji, ali ipak uspijevaju otplaćivati svoje dugove. Gradonačelnik Begonja je istaknuo kako je ova mjera dobra, ali možda nepravedna prema drugima, koji redovno otplaćuju svoja dugovanja.

-Na prvu ruku koliko god se to čini socijalno prihvatljivom mjerom, ona je pomalo i nepravedna. Imamo i one ljude koji su revno svoje obveze plaćali i koji isto možda nisu takvog socijalnog statusa da pripadaju gornjoj tzv. ljestvici nego se vjerojatno sa svojim primanjima mjere od prvog do prvog.