Dr. sc. Željko Andabaka: Drniška vina zaslužuju svoje mjesto na vinskoj mapi Hrvatske

U emisiji ‘Kulturni krug’, autora Đure Perlića, ove srijede, gostovao je dr.sc. Željko Andabaka, povod razgovoru bila je kultura pijenja vina, usputno i jematva.

Željko Andabaka docent je na Agronomskom fakultetu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Sveučilišta u Zagrebu, rodom iz Drniša.

– ‘Naš kraj može imati izvrsne vinske rezultate, dokaz tome je i brončana medalja Vinarije Vizzulin iz Drniša na jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja koje je nedavno održano u Londonu. Dometi su vrhunski ali treba ulagati. I to osim u tehnologiju, prvenstveno u zajedništvo. Po tim mislim na zajedničko znanje i zajedničku promociju jer naša vina zaslužuju mjesto na vinskoj mapi Hrvatske’, istaknuo je mladi enolog.

Naši ljudi su puno bolji vinogradari nego podrumari, baštinimo tradiciju a trebamo se okrenuti novim tehnologijama, kazao je dr.sc. Andabaka, dodajući:

– ‘Nedostaje znanja u podrumu. Naši ljudi su vrijedni i marljivi vinogradari. Promjena u znanju je potrebna kod prerade vina. Vidim ovih dana da se još bere u plastične vreće, pod hitno to treba promijeniti i grožđe odlagati u gajbe. Prerada treba biti brza, higijena u podrumu na nivou, treba pratiti fermentaciju i temperaturu prostora. To su osnove’, kazao je dr.sc. Andabaka i naglasio:

– ‘Trebamo svi sjesti za stol i razgovarati, struka će pomoći koliko god može. Turizam nam raste a trebale bi ga pratiti vinske ceste, kušaone vina, degustacije, druženja uz vino’.

Razgovor poslušajte u nastavku: