Ajmo reć – 24. travnja 2013.

Noć knjige održana je diljem Hrvatske, pa tako i u Drnišu. Više od 170 knjižnica,50-tak knjižara,40 tak škola , knjižara uključilo su se u obilježavanje ove noći, a među njima i Narodna knjižnica Drniš koja je ugostila Julijanu Matanović jednu od najpoznatijih hrvatskih spisateljica, sveučilišnu profesoricu na katedri za noviju hrvatsku književnost. Noć knjige održana je u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. travnja te Dana hrvatske knjige koji se obilježava dan ranije, sve s namjerom da se promovira kultura čitanja, autora i izdavaštva. Julijana Matanović osim susreta sa drniškim ljubiteljima književne riječi bila je i gošća u našem programu.Bio je to povod da progovorimo ne samo o njoj i njenom radu , već i o odnosu pisac čitatelj ,hrvatskoj knjizi i njenom mjestu u našem društvu , mladima i koliko danas poznaju domaće autore . Julijana Matanović ,iako je prozu počela pisati relativno kasno danas je jedna od najproduktivnijih spisateljica. Paralelno s predavačkom i znanstvenom, nastavlja se njezina spisateljska karijera. Niže brojne bestselereod prve knjige Zašto sam vam lagala , Bilješke o piscu , Kao da smo otac i kći , Laura nije samo anegdota , Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka , One misle da smo male, Cic i svila, Tko se boji lika još….
Pod kraj prošle godine izlaze joj čak tri knjige Samo majka i kći ,knjiga božićnih priča Božićna potraga i knjiga eseja o hrvatskoj književnosti i naslovljena je sumnja.strah @ povijest.hr.

julijana matanovic studio

Drži da knjiga u Hrvatskoj nije u velikoj krizi da ljudi čitaju, ali manje posežu za domaćim autorima.

{play}audio/julijana_matanovic_1.mp3{/play}

Štetili ili koristi piscima prodaja knjigana kioscima u paketu uz novine, u trgovinama , benzinskim postajama , Julijana Matanović kaže:

{play}audio/julijana_matanovic_2.mp3{/play}

 

Odgovori