2012. – godina bez Drniškog krnjevala

- 22. veljače 2012.

U predvorju osnovne škole sinoć je održan “Ples pod maskama” kao svojevrsna utješna nagrada što je ove godine po prvi puta otkazan tradicionalni krnjeval čija se tradicija njeguje od 1780. godine, kako piše na drniškoj krnjevalskoj zastavi.

Odluka je to bila od strane Krnjevalskog odbora a temelji se, kako su nam kazali, na sigurnosnim razlozima. Navodno zbog snijega i leda koji su u subotu, 18. veljače kada se krnjeval trebao održati, još uvijek bili prisutni po drniškim prometnicama, zbog prijetnji od padanja siga i leda sa objekata kuda se karnevalska povorka trebala kretati, zbog problema koje je snijeg prouzročio grupama sa sela koje su trebale sudjelovati, sve skupa je jednostavno otkazano.

No snijeg je pao i u drugim sredinama i prouzrokovao brojne probleme pa krnjeval nije otkazan. Imoćani, Sinjani, Triljani, Šibenčani, Splićani svi su oni održali svoje krnjevale i za sve što ih muče optužili svoga Krnju – uglavnom Snješka.

Mogli su i Drnišani ove godine za sve nedaće okriviti Snješka kad im je već zadao tolike glavobolje.

No, činjenica je da iz godine u godinu krnjeval okuplja sve manje maškara i sve manje ljudi. Stječe se dojam da su se entuzijasti koji su proteklih godina tradiciju održavali na životu pomalo zasitili.

Uostalom da se za maškare ove godine nitko nije ozbiljnije pripremao pokazao je i ples, koji je organizirala TZ Grada Drniša.

Izostale su maštovite, kreativne maske, skupine su se predstavile u već viđenim kostimima prijašnjih godina, čast malobrojnim iznimkama. Stoga su nagrade osigurane iz gradske blagajne zaista bile bogate te rekli bismo i nezaslužene.

Prva nagrada bila je tisuću kuna, druga 700, treća 500 kuna, sve ostale skupine odnosno preostale dvije jer ih je bilo tek pet, dobile su utješne nagrade od 200 kuna.

Malobrojne okupljene na “Plesu pod maskama”, od kojih je velika većina bile neumaškarana, zabavljala je grupa “Otkazani let”. Ples je potrajao dva sata.

Kao nebrojeno puta u proteklih par godina, za važne i manje važne stvari, i sada je izostala reakcija građana, koji sve što se događa u Drnišu šutke promatraju, ako ne ubrajamo u to par poziva građana i slušatelja koji su zbog neodržavanja krnjevala izrazili nezadovoljstvo pozivima u našu redakciju.

Održavanju manifestacije trebao bi netko konkretno i ozbiljno pristupiti, kako bi tradicija opstala, tim više što se novac za krnjeval osigurava iz gradskog proračuna.

maskare12---1

maskare12---2

maskare12---3

maskare12---4

maskare12---5


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian